De boeken: 'Placebo's en fluitende fietsen' en 'Niets meer te bewijzen' zijn gratis als ebook te verkrijgen. Ben je geïnteresseerd stuur me dan een email via marjaruijterman@gmail.com. Alle 405 verhalen, ook die ik na de boeken schreef, zijn in deze blog te lezen. Hoop dat je er van geniet. Wil je een verhalenmiddag of een lezing organiseren, heel graag en stuur me dan ook een mail.
zondag 21 april 2024
De ideale ouders
Dat ik door deze ouders nooit schuldgevoelens zou hebben of me klein zou voelen. Dat ik met zelfrespect uit de baarmoeder zou komen en met zelfvertrouwen groot zou worden.
Dat dat niet zo was en naar ik hoor met de meeste mensen niet zo is maakt dat psychiaters en psychologen werk hebben, dat half Nederland de andere helft coacht en dat de pillenindustrie floreert.
Mijn ouders zijn niet de ouders zoals ik me had gewenst en nu ben ik gefrustreerd, geloof ik niet in mezelf, ben ik nog boos en leef ik niet het leven dat ik had kunnen leven als ze waren geweest zoals ik me had gewenst.
Ooit sprak ik een vrouw die bovenstaande ouders had. Ze waren volmaakt. Het enige probleem was dat ze zich nooit had hoeven afzetten tegen haar ouders en dat ze het gevoel had daarom nooit volwassen te zijn geworden zoals haar vrienden.
Op mijn drie en dertigste kwam ik er achter dat ik nu net juist die ouders had die ik nodig had in mijn leven. Ze waren perfect voor de job. Er werd zelfs gefluisterd dat ik ze ooit voor dit leven had uitgekozen. Wat??? Had ik deze ouders uitgekozen? Ik kan het me nu oprecht voorstellen. Ik had geen andere ouders kunnen hebben dan deze en ik ben ze eeuwig dankbaar met al hun gekkigheden, rariteiten, dominantie enz. Ze hoorden volledig bij mijn leven met alles er op en eraan. Het had niet anders gekund. Wat een stel was het... ze geven me nu boordevol verhalen over mijn jeugd en ik kan met liefde terugdenken aan de ruzies en razernijen en achterdocht en afwijzingen en mijn provocaties.
Ik heb er jaren onder geleden omdat ik het idee had dat ze anders moesten zijn dan ze waren. Een illusie. Net zoals zij zo graag wilden dat ik anders was dan ik ben. Op het moment dat ik ze accepteerde zoals ze waren, was het over. De strijd, het slachtofferschap.
Alle ruzies herhaalde ik jaren lang in mijn hoofd: En toen zei ze dit en toen zei ze dat en keek ze zo en mijn vader deed niets en toen was ik gekwetst en daardoor kan ik niet het leven leven dat ik wil en krijg ik nooit de juiste partner. Ik was degene die het herhaalde en herhaalde en ik deed het mezelf aan. Tot het klaar was. Ik was vrij.
Zag ineens dat dit het was en dat het goed was en dat ik zelf volledige verantwoordelijkheid over mijn leven kon nemen. Toen kwam de Liefde terug.
Je kunt in dit verhaal ook 'ouders' vervangen door 'kinderen' en dan nog eens lezen...
Fotograaf: Kees Scherer
Uit: 'Niets meer te bewijzen'
zondag 14 april 2024
'Ik ben de verloofde van Dirk!'
donderdag 11 april 2024
Harde koppen en kwetsbaarheid
"Jeetje, wat heb ik een harde kop gekregen" zei de politieagente geschrokken toen ze zich zelf op de video terugzag. Ze heeft blond lang haar en is beeldschoon en inderdaad ze heeft wat harde trekken. Ze is niet de enige... veel politievrouwen krijgen iets hards in hun gezicht. Overleven in de mannenwereld maakt dat vrouwen zich pantseren en alles wat je voor je kiezen krijgt maakt je ook niet zachter. Tijdens één van de trainingen nodigde een vrouw me uit even mee te gaan. Ze wilde me iets laten zien. In de garage van de aangrenzende brandweer sloeg ze een groot zeil weg en daar stond een uitgebrande auto met een duidelijk zichtbaar verbrand lijk erin. Even kijken hoe ik zou reageren. Ze wilde me ontgroenen. Het geldt, even voor de duidelijkheid, natuurlijk niet voor alle politievrouwen. Ik ken er ook heel wat met open gezichten die zichzelf durven zijn.
In mijn jonge jaren vond ik harde koppen interessant en keek tegen mensen met harde koppen op en had mezelf er ook één aangemeten. Dat stond stoer en dacht dat het mijn onzekerheid verborg. Sommigen trapten erin maar ik denk dat de betere kijker me snel door had. Ik zie foto's van vroeger uit mijn radicaal feministische tijd waar ik met flitsende blik en boos grommende wenkbrauwen in de lens kijk. Ooit maakten vrouwen van de woongroep waar ik woonde een fotoboekje voor me bij het afscheid. Op één van de foto's sta ik als echte macho met armen over elkaar in blauwe overal tegen de muur te leunen. Het bijschrift: "Marja heeft een hekel aan macho's maar wie staat daar tegen die muur?"
Mensen die zelf vriendelijk en zachtaardig zijn, hebben vaak angst voor deze mensen. Af en toe heb ik met zogenaamde macho's te maken in mijn trainingen. Zowel mannen als macha-vrouwen en echt... je bent er zo doorheen. Niets van aantrekken en recht door het masker heen breken en voor je het weet huilt de macho al het opgekropte en ingehouden verdriet en angst er uit. Hoe je dat doet? Ten eerste je eigen spanning uitademen. Ten tweede ter plekke denken: "Achter dat masker zit een prachtig mens en daar ga ik mee praten." Opluchting volgt en een prachtig open mens komt tevoorschijn.
zaterdag 6 april 2024
Greet op de praatbank (filmpje)
Zes april zou mijn moeder zesennegentig zijn geworden. Hier is ze drieënzeventig uiteindelijk is ze tachtig geworden en al zestien jaar geleden weggevlogen. Velen hebben de verhalen over haar gelezen en hadden haar wel eens willen ontmoeten. Hier is ze te zien en te beluisteren. Ze vertelt over een toekomstige verhuizing en over wat ze na haar dood aan de wereld kwijt wil. De tweede helft wordt steeds leuker: