Tuesday, September 5, 2017

Is de slak superieur aan de mens?

De slak is een mysterieus en tweeslachtig dier. Hij/zij beweegt zich langzaam voort maar weet zich overal in te dringen bijvoorbeeld in een vat dat waterdicht is. Als ik het deksel oplicht zie ik er weer een stel aan de wand hangen. Elke ochtend vind ik slaksporen op het matje van mijn tuinhuisje. Hij/zij moet door minikiertjes om dat voor elkaar te krijgen. Ik vind ze nooit in mijn kamer en toch moeten ze er feest hebben gevierd 's nachts. Aan de sporen te zien hebben er een hele hoop over het matje gekropen.

Soms zie ik ze over het tuinpad glijden en dan haal ik een papieren doekje om 'm weg te halen en ergens op straat bij een boom te plaatsen. Dan is ie/ze al weg voor ik terugkom met het papiertje. Ik vermoed dat zodra ik niet kijk de slak het op een lopen zet of misschien zelfs een vliegen. Af en toe leg ik een slablad neer en daar zijn ze dol op. Binnen een mum van tijd is het blad vol met slakken en eten het hele blad op. Als ik niet snel ben en het blad met slakken en al oppak dan is het te laat en is het blad weg en de slakken ook.

Ik denk wel eens: 'misschien is de slak superieur aan de mens'. Tenslotte kunnen ze met elke partner die ze tegenkomen paren en kinderen krijgen. Ze hoeven niet te denken: is het wel een mannetje of een vrouwtje (wel zo makkelijk). Ze zijn de seksestrijd voorbij, zijn slim, weten de weg op de gekste plekken en ruiken vanuit de verte al dat er een slablad ligt. Ze kunnen zich ook goed verschuilen bij grote droogte. Is het vijf weken droog geweest en komt er een bui: hup daar zijn ze weer alsof er niets aan de hand was. Is daar al eens onderzoek naar gedaan? Misschien hebben ze ons onderzocht en weten ze precies hoe ze ons om de tuin kunnen leiden.




No comments: