zaterdag 24 april 2021

Mijn ruimte of jouw ruimte?

Er zijn mensen die automatisch zonder nadenken ruimte innemen. Ze praten langer, gaan ervan uit dat alles wat ze zeggen interessant is en laten niet veel ruimte voor anderen.

Er zijn mensen die niet veel ruimte innemen en zich kleiner maken dan anderen. Die als ze wat zeggen het zeggen zonder bijzinnen en het kort houden. De één maakt zich groter en de ander maakt zich kleiner en het gaat zonder dat daar afspraken over gemaakt zijn.
Soms ben ik de één en soms de ander.

Er zijn ook mensen die in het midden blijven. Ruimte innemen indien nodig en ruimte gevend als dat gewenst is in de situatie. Die meeveren met de situatie en met de ander. Die zichzelf in alle gevallen waardig vinden en de ander ook. Het zijn vaak mensen die dat geleerd hebben na in één van de eerste posities te hebben gezeten. Sommigen hebben het van nature.

Ze zijn zich bewust van eigen valkuilen en oordelen niet over de valkuilen van anderen omdat ze weten dat we die allemaal hebben. Soms met wat humor en een kwinkslag slaat hij/zij de lading weg en blijft er ontspanning over. Dat voelt voor alle partijen zo prettig.
Terwijl ik dit schrijf voel ik het... voel je mee?



Geen opmerkingen: